Reacties

Op deze pagina staat een greep uit de reacties van mensen die bij mij therapie hebben gevolgd, een periode kunstzinnige begeleiding hebben gehad of hebben deelgenomen aan een cursus of workshop.

Deelnemer van een cursus sluieren:
P1090464“Met een warm gevoel kijk ik terug op de cursussen sluierschilderen van Marie-José Zegers, waaraan ik heb deelgenomen. Alleen al het binnenkomen in de prachtige cursusruimte van het therapeuticum is rustgevend en inspirerend.
Ook tijdens onze cursussen wist Marie-José iedere keer opnieuw een rustgevende en creatieve stemming op te roepen, en deze samen met ons te vertalen naar beeldtaal. De andere cursusdeelnemers en ik zijn op een ontspannen wijze ingewijd in de eerste beginselen van deze bijzondere schildertechniek. Op weg gaan met de techniek van het sluierschilderen was voor mij een creatieve uitdaging, het was ook een manier om stress te verminderen.”

 

Kunstzinnige therapie:
P1090714“Het voelde als een cadeautje, toen de huisarts voorstelde om, naast reguliere therapie, ook kunstzinnige therapie te gaan volgen. Ik kwam bij hem vanwege een burn-out en angstklachten. Ik had geen idee wat ik me van de therapie moest voorstellen. Ik vind het heel leuk om te tekenen en schilderen, maar het bleek veel meer dan dat. Ik kwam mezelf tegen. Begon vol onrust aan de sessies, wat ook te zien was in de tekeningen. Marie-José liet me ook met klei werken. Ik liep daarmee veel te IMG-20160204-WA0000hard van stapel, wilde hard en snel werken, resultaat zien. Marie-José maakte me duidelijk dat dat niet nodig was en dat door juist rustig te werken het resultaat ook wel komt. Het creëren van die rust, kopje thee erbij, de mooie verhalen, het samen praten en creatief bezig zijn, hebben er voor gezorgd dat ik meer rust in mezelf heb gevonden. Dat was ook te zien in de tekeningen die ik maakte. Er veranderde iets: van onrust naar rust en ruimte, ruimte om te groeien. Meer in het hier en nu. Ik kijk weer om me heen en geniet de prachtige natuur.
Ik heb me voorgenomen om thuis ook weer te gaan tekenen, heb daar nu de rust weer voor.
Marie-José, dankjewel voor dat je me weer op weg hebt geholpen.”

Kunstzinnige therapie“Totaal uit balans door een periode van zware stress kom ik bij mijn huisarts aan. Er wordt niet naar me geluisterd wanneer ik iets zeg en ik voel me een voetveeg. De huisarts weet raad en stuurt me naar Marie-José voor kunstzinnige therapie.
Daar aangekomen na de intake gaan we aan de slag. Nat in nat schilderen en vormtekeningen bepalen een aantal weken de regie. En jawel, er gebeurt iets. Ik voel me anders, kom weer beter in mijn vel te zitten. Ook mijn communicatie wordt duidelijker en laat geen ruimte voor discussie over waardoor dat ook steeds minder vaak voorkomt. Als afsluiting mag ik mijn vormtekening in klei zetten. Niet alleen heel erg leuk om te doen, maar ook een mooi aandenken en een geheugensteuntje voor momenten waarop het weer even wat minder gaat.
Omdat ik deze techniek me zo bevallen is, heb ik ook voor thuis de nodige spullen aangeschaft. Op die manier kan ik altijd een momentje voor mezelf creëren.
Marie-José, bedankt dat je mij geholpen hebt de balans terug te vinden en voor de geweldige ervaring van deze ontdekkingsreis.”

Moeder van meisje van 4 jaar:
“Mijn dochter van 4 jaar zat wat in de knoop met zichzelf, ze had moeite om zich te uiten. Daarnaast benaderde ze het leven heel zakelijk, ze deed wat ze moest doen en week daar dan ook niet vanaf. Ze zat wat vast in dwangmatig gedrag. Ze had ook veel moeite om een mening te hebben, kon geen keuzes maken. Haar dwangmatigheid is haar houvast en veiligheid en ze vond het dan ook heel moeilijk om aan iets te beginnen waar ze het eindresultaat niet van kon overzien. Naar aanleiding daarvan
heb ik  een gesprek gehad met haar Juf. De Juf adviseerde om mijn dochter naar kunstzinnige therapie te laten gaan. Hier ging mijn gevoel ook naar toe, dus dat kwam mooi overeen met elkaar.
Kunstzinnige therapie TilburgMijn dochter vond het in het begin vrij spannend om naar Marie-José te gaan, dus ik (moeder) dan met haar mee naar binnen. Ik ging dan op de hoek van de tafel zitten en hield me afzijdig. Dit ging goed, ik kon zien dat mijn dochter het niet altijd makkelijk vond om mee te gaan in wat Marie-José van haar vroeg. Maar ze deed het, ze probeerde het. En door het toch te proberen, kwam mijn dochter beetje bij beetje meer los. Na de 3de of 4de therapie sessie, durfde mijn dochter het aan om alleen naar binnen te gaan bij Marie-José, dit was een hele overwinning voor haar. Want bij mijn dochter duurt het vaak heel lang voordat ze iemand vertrouwd. Marie-José kon mijn dochter dit vertrouwen vrij snel geven. De benadering van Marie-José was ook heel rustig en vooral niet dwingend, dit geeft vertrouwen aan een kind.
kunstzinnige therapie TilburgMijn dochter is 12 sessies naar Marie-José geweest en ze is elke keer met veel plezier gegaan, dat vond ik heel belangrijk. Ik heb haar gedrag zien veranderen, haar dwangmatig gedrag werd minder. Ze durfde af en toe zelf een keuze te maken, ze werd wat vrijer en wat minder onzeker. Ze is echt door een proces heen gegaan, tijdens de 12 sessies. Ze heeft wat nachten moeilijk geslapen en ze is 1 ½ week flink ziek geweest. Maar na dit alles merkte ik dat ze ook echt ergens doorheen is gegaan wat haar goed heeft gedaan. Ik vind het heel moeilijk om in woorden te beschrijven wat de kunstzinnige therapie precies heeft gedaan voor mijn dochter. Het is meer een gevoel en een ervaring en dat kun je niet als harde feiten op papier zetten. Ik heb gezien, ervaren en gevoeld dat het mijn dochter ontzettend goed heeft gedaan en ze heeft er ook nog eens veel plezier aan beleefd. “

 

Intuïtief schilderen

Deelnemer cursus intuïtief schilderen:
“Ook zonder enige ervaring vond ik de lessen leuk, vooral kijken wat er elke keer weer op papier kwam. Lekker relaxed een paar uur met de kwast in een meditatief ritme over het papier strijken en telkens weer ervaren welke kleur en nu weer tevoorschijn kwam. De manier waarop je elke keer weer een thema inbracht of een kleur als basis nam, vond ik leuk om te ervaren. Ik merk dat er achter het tekenen en de kleuren een hele nieuwe wereld ligt, waar ik nog niet echt bekend mee ben.
Dus ik heb het als heel erg ontspannend en leuk ervaren.”