Kunstzinnige therapie


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. 

creatieve therapie tilburgVisie

Kunstzinnige therapie werkt vanuit een holistisch visie waarbij de mens gezien wordt als een geheel van lichamelijke, psychische en individueel-biografische aspecten. Wanneer er in één van deze gebieden een verstoring is, kan dit van invloed zijn op andere gebieden.


De therapie

Kunstzinnige therapie beeldend is een non-verbale therapie. Met gerichte kunstzinnige opdrachten wordt aan de hulpvraag gewerkt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een tekenoefening met pastelkrijt of potlood, schilderen of boetseren. Deze technieken spreken de mens aan in het ervaringsgebied. De kleur, het materiaal en de vorm hebben hun eigen specifieke werking en spreken het onbewuste van de mens aan. Bijvoorbeeld de kleur rood kan energie en activiteit oproepen en groen kan rustgevend en vitaliserend werken.


Wat brengt het?kunstzinnige therapie tilburg

De mens is een scheppend wezen. Bij kunstzinnige therapie is de patiënt creërend actief, hij/zij draagt zelf bij aan het genezings- of ontwikkelingsproces. Scheppend bezig zijn geeft ook levensvreugde, zelfvertrouwen en energie. Daarnaast vraagt kunstzinnig werken om aandacht. Tijdens de activiteit maakt u een diepe verbinding met het werkstuk. Dit geeft rust en concentratie.

Voor wie?
Kunstzinnige therapie kan ondersteuning bieden aan kinderen en volwassenen met een psychisch of lichamelijk klacht. Hierbij kunt u denken aan kinderen met een gedragsstoornis of faalangst, pubers met een eetstoornis, mensen met depressie of burn-out of kankerpatiënten. De therapie kan ondersteuning geven aan het genezingsproces of helpen om te gaan met de klacht wanneer genezing niet mogelijk is. Bij een ontwikkelingsvraag is er de mogelijkheid tot het inzetten van kunstzinnige begeleiding. Hierbij kunt u denken aan vragen als: wat wil ik met mijn werk? of hoe vind ik zingeving in de volgende fase van mijn leven? Kunstzinnig werken kan inzichten geven die helpen bij het beantwoorden van deze vragen.